Användningsområdet för luftpump är flera, grundläggande är att de förser vattnet i dammen med extra syre, viktigt för såväl fiskar som växter, framförallt under vintern men även på sommaren om det blir varmt under en längre tid.

På vintern är en luftpump ett måste mer eller mindre för att lufta ur sumpgaser och hålla en öppen vak och så att fiskarna kan andas, då tillsammans med isstoppare i frigolit och eventuellt en doppvärmare, detta i hittar du kategorin isstoppare och doppvärmare.

miljobild_vinter_vattenliv

Även på sommaren gör en luftpump stor nytta. Varmt vatten håller kvar syre sämre än kallt samtidigt som nedbrytningsprocessen förbrukar mycket syre. Har du då mycket fisk i dammen finns risken att de drabbas av syrebrist varma sommarnätter om du inte tillsätter extra syre. Det beror bl.a. på att växterna på dagen avger syre men på natten istället förbrukar syre och avger Koldioxid.

För att veta vilken luftpump du ska välja så räknar du på hur stor yta dammen har i kvadratmeter, inne på alla luftpumparna kan du sen läsa i beskrivningen hur stor damm den klarar av. Luftpumpen ska placeras torrt men svalt, undvik temperaturskillnader mellan pump och slangar så det inte skapas kondens som sen kan frysa och skapa ispluggar, vilket är förödande både för pumpen och dammen. Ställ med fördel pumpen i en ventilerad låda där du även får plats med kontakten så att allt skyddas mot regn och snö under vintern.

Till de “vanliga” modellerna ingår det slang/slangar och syresten/syrestenar.
Vi har även samlat alla tillbehören så som slangar, kranar, förgreningar tillsammans med syrestenar och plattor i en egen kategori, tillbehör som kan behövas bytas efter ett par säsonger.

OxyTex

I alla luftpumparna sitter det gummimembran, det är dessa som arbetar och skapar lufttrycket i pumpen som sen går ut i slangarna ut till syresten eller syreplatta som i sin tur skapar de små fina bubblorna som så effektivt syresätter vattnet. Membranen är själva slitdelen på luftpumpen, med åren torkar gummit och själva membranet kan du spricka. Nya membran hittar du under kategorin reservdelar för luftpumpar, alla har sitt/sina specifika membran så man behöver veta vilken pump man har.
Att byta membranen är inte svårt, oftast bara en eller par skruvar för att komma in i pumpen, väl inne så är det en eller två luftkammare, där membranet sitter, med en skruv i de flesta fall.
Nedan ser du en film där de byter membran, kan skilja sig lite mellan de olika modellerna dock, men principen är den samma.

Vi har även större luftpumpar i olika modeller, där det inte är membran som jobbar fram luft utan en pumpmotor som sätter stora massor av vatten i rörelse, mer för att lufta ur och syresätta naturdammar, dammar utan duk i botten, tex kräftdammar och liknande.

I dessa fall handlar det om syresätta vattnet genom en bra cirkulation för att inte vattnet ska bli för stillastående.
Finns stående modeller som exempelvis Megaflow 55000, flytande som Luftare 500. Vi har Flytande fontän och luftare 28000 med fontänmunstycken som gör att du även får luftning och fontän i en och samma.
Du hittar alla varianter längst ner i kategorin luftpumpar.

Är du osäker vilken luftpump du ska välja eller behöver hjälp med delar till just din pump så är du välkommen att kontakta oss så hjälper vi dig!