Vinter i trädgårdsdammen

Vintern kan kännas lång för en trädgårdsdamms ägare – det är ju liksom bara en väntan på våren! Men använd den tiden till att planera för nästa säsong. Du bör dock inte lägga ner arbetet helt utan faktiskt kolla till att vinterutrustningen fungerar i fall du har fisk i din trädgårdsdamm.

vinter_i_tradgardsdammen_vattenliv_01

Fiskarna

Är dammen tillräckligt djup (minst 70 cm) och du har installerat utrustning så att den inte riskerar att bottenfrysa kan de flesta kallvattenfiskar som t.ex. guldfisk, guldid och koikarp gå kvar över vintern. De matas med energifoder som innehåller mycket kolhydrater och lite protein vilket är viktigt inför vintern och på våren. Energifoder är bra att börja med när temperaturen i vattnet ligger runt 12-14 grader. Använd gärna en termometer.

Sluta mata fiskarna när dom tappar intresset för maten. Detta brukar ske när temperaturen är runt 6-8 grader. Ibland ner till 5 grader. Du märker att fisken inte äter och då slutar du att mata. Har du en djup damm behöver du kanske mata hela vintern. Viktigt är att använda ett foder som är avsett för låga temperaturer. Undantaget är Stör som oftast äter hela vintern.

Tar du in fisken på vintern bör den gå ljust och temperaturen överstiga ca 12 grader så du kan mata även på vintern. Undvik att ha vattentemperaturen på 7-11 grader eftersom fisken då har svårare att tillgodogöra sig näring samtidigt som den förbrukar energi. Glöm inte att ha en liten pump eller luftpump som cirkulation och göra regelbundna delvattenbyten. Ännu bättre är att ha ett pump och ett filter för att få så bra vattenvärden som möjligt.
Det är viktigt att regelbundet kontrollera vattenvärden under vinterförvaringen då en mindre vattenmängd och utfodring snabbt kan bli sämre.  

Syre är livsviktigt för alla levande organismer. Eftersom den största syreupptagningen i dammen sker genom ytvattencirkulationen är det viktigt att ha en del av ytan öppen året runt. För att få till detta kan du använda en mindre pump som cirkulerar vattnet eller en luftpump. Varning: Är cirkulationen för stark riskerar du att fisken dör eftersom fisken förbrukar energi för att motverka den starka cirkulationen. Det är därför bäst att använda en luftpump så att fisken kan övervintra utan att behöva kämpa mot vattenströmningen från en vanlig vattenpump. I mycket stora dammar är dock en vattenpump att föredra för den nödvändiga cirkulationen (gäller dammar över 50 m²). Här är två metoder som fungerar för att övervintra fiskarna i dammen.

 1. För att hålla dammen isfri på en liten bit är en isstoppare kombinerad med en luftpump det bästa. Luftpumpen placeras torrt och svalt, detta för att det inte ska skapas kondens i slangarna som kan frysa. Vi har även modeller som tål att stå ute och drivs med lågvolt. De medföljande syrestenarna placeras under isstopparen, mellan 30 och 50 cm under ytan. Du får en ständig syretillförsel även när isen är tjock. Syretillförseln hjälper till att vädra ut sumpgaser och ger dina fiskar bra förhållanden även under kalla perioder. Isstopparen finns även i en lösning med en inbyggd pump, Isfri med pump. Denna metod fungerar bäst i de södra delarna av Sverige.
 2. En flytande doppvärmare är en lösning som garanterar en liten isfridel i dammen. Vi har olika modeller med olika watt tal, läs på respektive produkt vad som kan passa dina behov bäst. Under kallar perioder när temperaturen är under -10 grader kan doppvärmaren frysa fast i isen, men det är alltid ett litet håll runt själva metalldelen av värmaren. Detta räcker för att ventilera ut gaserna från dammen. Doppvärmarna är tillverkad av stål vilket gör att de i praktiken är okrossbar. Den flyter på ytan med den medföljande frigolitbiten. Kombinera gärna med en luftpump eller mindre cirkulationspump så du får den nödvändiga cirkulationen. Lämplig till alla storlekar på dammar. För att veta vilken effekt på doppvärmare du behöver har vi använt växtzonerna som riktlinjer. Det beror även på andra saker men det ger lite hjälp i alla fall. Bor du i zon 1-2 så räcker det med 100-200 W men bor du i zon 3-8 ska du välja 300 W och uppåt.

Är du osäker på vilken växtzon du bor i så titta på Riksförbundet Svensk Trädgård här.

Det finns även preparat som förbereder fiskarna för vintern och ger de stöd under den. Det handlar om att få en bra vattenbalans och tillsätta syre.

Den tekniska utrustningen i dammen

Följ alltid tillverkarens råd för din specifika produkt. Frostskador täcks inte av garantin och det gäller också följdskador exempelvis kvartsglas som fryser sönder och när filtret startas på våren förstör vattnet elektroniken. Nedan följer generella råd för vinterförvaring av teknisk utrustning.

För att vara på den säkra sidan ska alla typer av filter tömmas på vatten och förvaras frostfritt på vintern. Passa på att göra rent filtermaterialet ordentligt. Det går inte att övervintra nedbrytningsbakterier i filtermaterialet så det är lika bra att göra rent det ordentligt för att starta från början till våren. Det bästa är alltid att ta in hela filtret göra rent det och torka av det. Har du ingen möjlighet att ta in behållaren ska elektroniken tas in, behållaren tömmas och täckas över. Det finns alltid en risk att den kan frysa sönder och garantin täcker inte sönderfrysning. Är filterplattorna dåliga ska de bytas till våren.

En filterpump som är placerad på isfritt djup kan i regel stå kvar i dammen på vintern. Fontänpumpar eller pumpar som står grunt ska tas in och förvaras frostfritt, gärna i en hink med vatten för att den inte ska torka helt. Om du förvarar den helt torrt rekommenderar vi att du fettar in o-ringar och kontrollerar så att rotorn snurrar innan du kör igång den på våren. Passa även på att göra rent den om du tar upp den så är den förberedd för nästa säsong. Till din hjälp kan du använda ett rengöringsmedel för pumpar. Slangar som går t.ex. mellan pump och filter/vattenfall kan i regel vara kvar ute dammen under vintern. Kombinationsprodukter med filter och pump i ett ska alltid tas in för vinterförvaring.

UVC-enheten ska tas in på vintern. Töm den helt på vatten och montera ur lampan. Det är också läge att ta bort kvartsglaset (glashylsan som omsluter lampan) och tvätta det i ljummet vatten samt torka av det. När du monterar tillbaka kvartsglaset är det bra att fetta in O-ringarna så går det mycket lättare vid montering och nästa gång det ska tas isär. Passa på att kolla vilken typ av UV-lampa du har så underlättar det när du ska beställa en ny till våren.

Har du några frågor om skötsel av en trädgårdsdamm under vintern är du alltid välkommen att kontakta oss.

  5 star review  Bra hjälp via mejl .Snabbare lev kan man inte få .Allt stämde MvhDennis

  thumb dennis cederberg
  4 augusti, 2021

  5 star review  Reptilsnabba leveranser. Bra support via mail även under semestern. Bra priser. Mycket nöjd.

  thumb Robert Karlsson
  30 juli, 2021

  5 star review  Supertrevlig och personlig service. Rekommenderas varmt.

  thumb Andreas Bergius
  13 december, 2021

På webben sedan 2001

Vattenliv grundades sommaren 2001.

Snabba leveranser

Finns hela din beställning i lager skickas den från oss senast nästa vardag.

Betala enkelt

Betala med kort, faktura eller delbetalning.

Prenumerera

Var först med de senaste nyheterna och ta del av fina erbjudanden och kampanjer.

Våra produkter

Produkter och sidor