Bygga springbrunn

En springbrunn kan i stort sett se ut hur som helst men principen är att du har ett större kar som pumpar vatten till en fontän, en vattensten, figur, vattenränna eller annat och sen rinner vattnet ner i karet igen. Fördelen med springbrunnar är att de inte kräver så stor plats. Det går att ha i trädgården, i en större balkonglåda eller inomhus. Det viktigaste är att du har tillgång till 230 Volt hyfsat nära. Vatten kan du fylla på med slang eller hink. I denna del av vår dammskola kommer vi visa hur du gör en springbrunn i trädgården med en granitsten. I detta fall grävs inte karet ner utan det göms i ett metallrör. Principen är den samma för alla typer av springvattenbrunnar.

Till denna springbrunn har vi använt ett av våra kompletta paket med granitsten, kar, lock och pump. Vill du skapa något helt själv hittar du behållare, lock och galler här som du kan utgå ifrån. På locket kan du lägga t.ex. sjösten. För att skapa stämning på kvällen har vi försett stenen med LED-ring som har 6 st små lysdioder.

Karet har stoppats ner i metallcylindern och locket har lagts på. I locket finns en praktisk lucka för att enkelt komma åt pumpen.

bygg-springvattenbrunn-granit-steg1

Elkabeln till pumpen är dragen genom ett av hålen. Slangen som ska gå upp genom stenen är dragen genom hålet i mitten. Här ser du också tydligt hålet som du kommer åt pumpen genom.

bygg-springvattenbrunn-granit-steg2

Slangen träs upp genom stenen och ansluts i detta fall till LED-ringen. En packning sitter på slangen för att förhindra att vattnet rinner tillbaka genom stenen istället för över den.

bygg-springvattenbrunn-granit-steg3

Det färdiga resultatet. På locket har vi lagt sjösten.

bygg-springvattenbrunn-granit-steg4

Efter några år så har tiden gjort sitt med metallrören och de har blivit härligt rostiga.

bygg-springvattenbrunn-granit-steg5

Har du frågor om hur du ska lösa just din idé på springbrunn är du varmt välkommen att kontakta oss!