Pumpar

Vad ska du tänka på när du väljer pump?

Vi rekommenderar att du alltid utgår ifrån vad pumpen ska användas till och ta gärna oss till hjälp!
Vad vill du att pumpen ska åstadkomma? Ska den användas i ett mindre vattenarrangemang, vattenstenset, eller ska pumpen driva ett filter för rening av en fiskdamm? Eller du kanske bara önskar dig en vacker fontän i dammen, eller ett vattenfall, en bäck eller liknande. Det är efter detta tänk vi har delat upp pumparna i butiken.

Vi ska här försöka visa och förklara vad du ska tänka på inför val av pump. Vad som påverkar pumparnas kapacitet när det kommer till tryckhöjder, slangdimensioner, slanglängder och motstånd genom filter.

slangdimension

Den avgörande tryckhöjden

När du räknar ut vilken pump du behöver är tryckhöjden troligen den viktigaste parametern. Ofta behöver du veta vad pumpen ger vid en viss höjd.
På varje pump i butiken anger vi vad pumpen ger för flöde vid olika höjder. Dessa flöden är då uträknade för att visa vad pumpen ger i flöde i en slang på en viss höjd. Observera att flödet är med en så grov slang som möjligt.

Skiss tryckhöjd

Har du några frågor om pumpar och vad just du behöver är du alltid välkommen att kontakta oss.
Inne på alla våra olika pumpar hittar du under fliken med specifikationer mer information för just den pumpen med flöden, anslutningar, effekt mm.

Hur felsöker jag min pump?

Gemensamt för i stort sett alla vattenpumpar är att de har en rotor som gör att pumpen trycker ut vatten i utloppet. Rotorn har en magnet där det går en axel genom och ytterst sitter ett rotorblad som ser ut som en propeller som gör att pumpen suger in vatten i inloppet.

Utgå från om pumpen är inkopplad på eluttaget, vibrerar den utan att ge vatten eller är den helt stilla? Vibrerar den inte alls är det antagligen någon form av elfel i den eller i uttaget.

Vibrerar pumpen men ger inget vatten så öppnar du upp gallret, dra ur elkontakten först, runt pumpen och vrider loss rotorlocket som sitter antingen med en bajonettfattning eller med skruvar, innanför sitter rotorn. Kolla om något fastnat som gjort att rotorn stannat, ta ut rotorn och rengör ordentligt, är det mycket smuts får magneten dålig kontakt och fungerar då sämre. Är rotorn eller, rotorbladen skadade, är axeln avbruten tyder det på att något fastnat, t.ex. en liten pinne eller liknande som råkat komma in genom gallret. Tänk på gummipackningarna som sitter längst ner i pumpbrunnen och rotorlocket så du byter dem samtidigt med rotorn.
Har du en mindre pump så kan du enkelt kolla rotorn genom att dra runt den för hand och känna om magneten fortfarande har något motstånd kvar, om inte är det  dags att byta. Håll i magneten och vrid med andra handen rotorbladen. De skall då sitta fast eller komma till ett stopp.
Rotorn är själva slitdelen på en pump och täcks inte av garantin om inget annat står i bruksanvisningen. Efter några års bruk kan rotorn med andra ord vara så sliten att den behövs bytas ut.

Vad ska du tänka på inför vintern?

Riskerar dammen inte att bottenfrysa kan pumpar ligga kvar i dammen. Mindre pumpar som riskerar frysa in skall tas in för vintern. Torka av dem och rengör med en mjuk trasa och fetta gärna in rotorlocket där det ofta sitter en o-ring, eller förvara pumpen i en hink med vatten.
Till din hjälp med rengöringen kan du använda ett rengöringsmedel för pumpar.

Pumpar med inbyggt UV av typ CombiClear skall alltid tas in.

OBSERVERA:
Frostskador är inget som går på garantin det gäller också följdskador exempelvis kvartsglas som fryser sönder och när pump/filtret startas på våren förstör vattnet elektroniken.

Det blir alltid billigare att göra sig besväret och sköta dammen inför vintern.

Vi har här skrivit lite om de olika pumparna vi har i vårt sortiment.

Minipumpar

Låt fantasin flöda och skapa ett eget vattenarrangemang med en minipump. Den minsta modellen vi har är knappt större än en tändsticksask. Passar i mindre tunnor, inomhusfontäner, fågelbad, formgjutna dammar, springbrunnar m.m. Många av modellerna behöver bara några få cm vattendjup vilket gör att de verkligen passar i (nästan) allt.

Minipumpar finns både med och utan fontänmunstycken och slanganslutning. Vi har pumpar för inomhusbruk, utomhusbruk, med belysning och utan. Många modeller går det att justera vattenflödet på.

Groda 12 cm vattensprutande

Pumpar med inbyggt filter

För mindre trädgårdsdammar, formgjutna dammar och även större vattenkar passar det perfekt med ett pump med inbyggt filter. Enheten placeras helt under vattnet vilket gör att inget behöver döljas vid sidan av dammen. Alla modeller har olika filtermaterial i sig för både mekanisk och biologisk filtrering och inbyggd UVC-enhet som motverkar svävalger som ger grönt vatten. Till alla modeller följer det med fontänmunstycken för att skapa ett vackert blickfång.

Denna variant av pump finns i olika storlekar för små dammar upp till 6000 liter utan fisk eller 3000 liter med fisk.

Filter och vattenfallspumpar 230 V

Energisnåla och kraftiga vattenpumpar för vattenfall och filter hittar du här. Den genomtänkta konstruktionen med kraftigt galler och rotor gör att underhållet blir minimalt på dessa pumpar. På pumpar som ska användas till filtrering, bäckar eller vattenfall ställs speciella krav. De ska kunna flytta stora mängder vatten på ett energisnålt sätt. Pumpen ska var lätt att rengöra och släppa genom lite större partiklar.

Filter och vattenfallspumpar 12 V

Energisnåla och kraftiga vattenpumpar 12 V för vattenfall och filter som passar bra även till baddammar eller andra installation där en 230 V pump inte kan användas. Den genomtänkta konstruktionen med kraftigt galler och rotor gör att underhållet blir minimalt på dessa pumpar. På pumpar som ska användas till filtrering, bäckar eller vattenfall ställs speciella krav. De ska kunna flytta stora mängder vatten på ett energisnålt sätt. Pumpen ska vara lätt att rengöra och släppa genom lite större partiklar.

Fontänpumpar

Vi har fontänpumpar i alla storlekar från den minsta med 10-15 cm höjd till stora med ett par meters höjd. Med dessa fontänpumpar kan du skapa en vacker fontän i ett mindre vattenarrangemang, i trädgården, i en större naturdamm eller på golfbanan. De passar också mycket bra till att driva vattenfall eller bäckar tack vara sin höga lyfthöjder. Pumparna är energisnåla i förhållande till sin kapacitet.Till de mindre fontänpumparna ingår det oftast olika munstycken som ger vattnet olika utseenden. Tänk på att de får olika diameter när de slår ner så att vattnet hamnar i det du tänkt och inte utanför. Till de större köper du till ett eller flera munstycken.
Alla fontänpumpar går att komplettera med belysning för att få ett underbart blickfång på kvällen.

Söker du något som skapar en högre eller större fontän som du inte hittar här? Vi har tillgång till fler proffsmodeller via en av våra leverantörer. Kontakta oss för lösningar och offert.

Solcellsdrivna pumpar

Använd solens energi för att driva din fontänpump, luftpump eller belysning. Det är barnsligt enkelt att sätta igång då installationen är mycket enkel. Systemen med batteri fungerar även när solen försvinner bakom ett moln och en stund på kvällen.
Ibland finns det inte möjlighet att få fram ström och då är solcellsdrivna produkter ett bra alternativ. De kräver sol så tänk på var och hur du placerar de.

Gravitationsmatade- torrmonterade pumpar

För vissa installationer behöver pumpen kunna stå torrt t.ex. i baddammar eller vid filtersystem med bottenavlopp. Det ställer lite andra krav på pumpen och därför klarar inte alla modeller detta. De pumpar som klarar torrmontering har vi lagt i samma kategori som de pumpar som du monterar i gravitationsmatade filtersystem. Det innebär att pumpen sitter efter filtret. Dessa installationer kräver att du har bottenavlopp i din damm så vattnet kan ta sig till filtret. Pumpen pumpar sen tillbaka vattnet till dammen.

ProfiClear Premium Compact gravityrmatat

Exempel på gravitationsmatat filtersystem

Har du några frågor om pumpar och vad just du behöver är du alltid välkommen att kontakta oss.

Våra produkter

Produkter och sidor