Sommar i trädgårdsdammen

Sommaren är enligt de flesta trädgårdsdammens bästa tid. Fiskarna är pigga, näckrosor och många andra vattenväxter står i full blom. När det är som varmast under juli och augusti försvinner mycket vatten genom avdunstning. Det är då lätt att tro att dammen läcker, men så är oftast inte fallet. Kontrollera regelbundet vattenkvalitén med ett vattenanalys set. Med en regelbunden kontroll undviks många problem i dammen.

sommar_i_tradgardsdammen_vattenliv_02

Underhåll av dammens filter

För att bibehålla ett klart vatten behöver filtret rengöras under säsongen. Alla filter är olika och rengöring sker på olika sätt, titta i bruksanvisningen för just din modell för mer detaljer. När temperaturen är som högst måste filtret göras rent ofta från alger och andra föroreningar. Rengör filtermaterialet försiktigt och inte med varmt vatten, då kan de nyttiga bakterierna dö. Vi brukar spola våra filter med vattenslangen men låt alltid en del av “skräpet” sitta kvar i filtret. På så sätta bibehåller du de nyttiga bakterierna i filtret. Har du ett filter med inbyggd UVC-enhet eller en separat enhet sitter lampan i ett kvartsglas. Detta glas släpper igenom UV-strålarna som tar bort svävalgerna. Finns det beläggningar på glaset minska lampans effekt. Gör därför rent glaset några gånger under sommaren. Går inte beläggningarna bort ska kvartsglaset bytas ut.

sommar_i_tradgardsdammen_vattenliv_01

Fiskarna i dammen

När temperaturen är över 15 grader kan du gå över från energifoder till fiskmat avsett för sommaren. För mer regelbunden matning och även om du är bortrest ett tag är en foderautomat ett bra hjälpmedel. Kontrollera regelbundet att fiskarna ser friska ut. Vid minsta tecken på sjukdom kan du läsa om sjukdomar. Vi har flera olika mediciner som hjälper mot de flesta sjukdomar på dammens fiskar. I juli och augusti när det är som varmast är risken stor att fiskarna far illa av den höga temperaturen. Kontrollera därför regelbundet temperaturen med en termometer. Blir temperaturen över 25 grader är risken stor att fiskarna dör. Varmt vatten behåller syre betydligt sämre än kallt. Se därför till att du har bra cirkulation i dammen så att vattnet kyls. En bra investering utöver den vanliga pumpen är en luftpump som är effektiv och mycket billig i drift med sin låga energiförbrukning. Luftpumpen tillför syre och kyler dammens översta nivå med svalare vatten från dammens nedre del. Luftpumpen har du även nytta av på hösten och vintern. På sommaren när du matar fiskarna för fullt blir det höga halter av näringsämnen i vattnet som kan bidra till alger. En del fångas upp av dammens filter. Men en del ligger som skräp på botten. Att dammsuga dammen någon gång i månaden avlastar trädgårdsdammens filter betydligt och rengöringens frekvensen av filtret minskar då automatiskt.

Dammens växter

Nu växer alla växter som mest och tiden är inne för delning och inplantering av nya växter. Stoppa i några näringskulor i varje näckros och växtkorg någon gång under sommaren. För att beskära vattenväxter och näckrosor utan att bli blöt kan du använda en dammtång eller dammsekatör. Tången är också perfekt att plocka mördarsniglar med.

miljobild_nackros_undervatten_Oase

Har du några frågor om skötsel av en trädgårdsdamm under sommaren är du alltid välkommen att kontakta oss.

5 star review  Alltid bra service, snabba svar. Rekommenderar.

thumb Anders Elfström
12 juni, 2021

5 star review  Mycket trevliga och kunniga. Finns alltid till förfogande för frågor. Jag som nybörjare fick mycket hjälp. Allt levererades snabbt och proffsig. Jag är mycket nöjd med mina köp och servicen.

thumb Cesar Vargas
19 september, 2021

4 star review  
Kommentar gällande "Dekorset, Kruka med vattenfall"
Prisvärd produkt, men instruktionen bör kompletteras med
information att före användadet, ska den rengöras innan
påfyllning. Detta p.g.a. att det finns flisor och mindre partiklar
efter tillverkning. Dessa kan påverka pumpens sugförmåga.

thumb Ulf Karlsson
27 juli, 2021

På webben sedan 2001

Vattenliv grundades sommaren 2001.

Snabba leveranser

Finns hela din beställning i lager skickas den från oss senast nästa vardag.

Betala enkelt

Betala med kort, faktura eller delbetalning.

Prenumerera

Var först med de senaste nyheterna och ta del av fina erbjudanden och kampanjer.

Våra produkter

Produkter och sidor