Vår i trädgårdsdammen

Att få starta upp sin trädgårdsdamm efter vintern är en underbar känsla. För att du ska få en så bra säsong som möjligt har vi lite tips till dig.

Rengöring

Utför en allmän rengöring av dammen. Med en håv fångas enkelt grövre partiklar i dammen upp. Ta bort så mycket bottenslam som du kan. I många dammar är det svårt att få upp allt skräp med en håv. Då passar en dammsugare bättre. Med dammsugaren kommer du åt överallt och samtidigt får du ett delvattenbyte. Att dammsuga dammen några gånger per säsong minskar också risken för alger då mycket näringsämnen sugs upp. Gör ett delvattenbyte med ¼ – ½ av vattnet. En tömning av hela dammen får endast göras i undantagsfall. Detta för att då slås hela den biologiska balansen ut. Är dammen mycket nersmutsad kan den enda utvägen vara att tömma dammen och börja om från början. Gör detta i så fall på sommaren om du har fisk i i dammen, då fiskar oftast är för svaga på våren för att flyttas.
När dammen har varit “igång” några veckor är det bra att kontrollera kvalitén på vattnet i dammen med ett vattenanalys set. Detta görs för att du redan i ett tidigt skede ska upptäcka eventuella problem med vattnet. Beroende på vad ditt test visar så finns det hjälp att få i något av våra vattenbalans preparat. Det är troligt att pH-värdet inte är i rätt balans, det är ett vanligt “fel” på våren. Använd då något av följande medel Pond Balans eller OptiPond. Dessa medel finns i olika förpackningsstorlekar för att passa olika volymer på vatten. Kontrollera att dammen är hel och att tillbehören, som pumpar och filter, har klarat vintern.

Uppstart av filter

Det är svårt att säga en tidpunkt som är lämplig för uppstart av filtret men tumregeln är att vänta tills du kan börja mata dina fiskar, se mera nedan. Filtret kan annars störa de i sin vintervila. Har du inga fiskar kan du fortfarande följa detta. När vattentemperaturen är över 10 grader kan du starta upp filtret. Mikroorganismerna i biologiska filter dör till stor del under vintern. Därför fungerar rengöringen av dammen betydligt sämre i början av säsongen innan bakterielivet blir normalt igen. För att påskynda utvecklingen av en ny bakteriekultur i dammen/filtret kan du ta hjälp av ett uppstartsmedel. De innehåller en färdig bakteriekultur för att kicka igång dammens egna. Tänk på att läsa igenom instruktionen noga innan du använder ett medel i ditt vatten. Det är viktigt att doseringen blir rätt för att du ska få ett bra resultat.
Har du en UVC-enhet i ditt filter eller separat behöver UVC-lampan bytas en gång om året även om den lyser. De aktiva UVC strålarna minskar drastiskt efter ca 8000 timmars drift. Det är också mycket viktigt att göra rent kvartsglaset och byta det om glaset är matt eller skadat. Vi har många varianter av UVC-lampor och kvartsglas, kolla på din enhet vilken tillverkare det är och vad enheten heter så att du får rätt produkter. Sätt till sist igång filtret. Tänk på att pumpen måste gå under hela säsongen, dygnet runt, eftersom nedbrytningsbakterierna kräver mycket syre och dör om pumpen står stilla.

Fiskarna i dammen

Det är lätt att ha för bråttom med att börja mata fiskarna. Gör detta först när temperaturen är ca 10 grader i vattnet. Mata gärna mitt på dagen när solen står som högst och fiskarna är mest aktiva. På våren behöver fiskarna ett kraftig foder med mycket energi, energifoder. För utfodring och utflyttning av fiskarna vid rätt temperatur är det perfekt att använda en termometer. Nyinköpta fiskar och fiskar som övervintrat inomhus kan sättas i när temperaturen är över 10 grader i vattnet. Vänta med att släppa i koikarp tills temperaturen stigit till ca. 15 grader.

var_i_tradgardsdammen_02

Växterna

När du ser att växterna börjar växa och temperaturen stiger rensar du bort döda blad. Ett bra tips är att spara lite gamla växtdelar då dessa ger ett bra skydd mot eventuell nattfrost. Placera också nu ut övriga växter som har förvarats inomhus under vintern. För att näckrosor och övriga vattenväxter ska få en bra start i dammen stoppar du i några näringskulor i korgen/påsen. För att beskära/plocka bort döda växtdelar på vattenväxter och näckrosor utan att bli blöt kan du använda en dammtång och dammsekatör. Tången är också perfekt att plocka mördarsniglar med.

var_i_tradgardsdammen_01

Har du några frågor om skötsel av en trädgårdsdamm under våren är du alltid välkommen att kontakta oss.

5 star review  
Imponerad över deras kundservice, lager och hemsida. Men det som sticker ut extra är deras snabbhet att få fram varor till kund. Dom verkar hittat en bra effektiv intern process samt gott sammarbete med Postnord.
Beställning av 120kg dammduk på pall eller enklare artiklar spelar ingen roll om man gör det mellan 12 och 15.00, den kommer levererad morgonen efter!
Imponerande med tanke på det nischade sortimentet och avståndet till Mälardalen.
Bra jobbat!

thumb Kim Gröndin
27 april, 2021

5 star review  Reptilsnabba leveranser. Bra support via mail även under semestern. Bra priser. Mycket nöjd.

thumb Robert Karlsson
30 juli, 2021

4 star review  
Kommentar gällande "Dekorset, Kruka med vattenfall"
Prisvärd produkt, men instruktionen bör kompletteras med
information att före användadet, ska den rengöras innan
påfyllning. Detta p.g.a. att det finns flisor och mindre partiklar
efter tillverkning. Dessa kan påverka pumpens sugförmåga.

thumb Ulf Karlsson
27 juli, 2021

På webben sedan 2001

Vattenliv grundades sommaren 2001.

Snabba leveranser

Finns hela din beställning i lager skickas den från oss senast nästa vardag.

Betala enkelt

Betala med kort, faktura eller delbetalning.

Prenumerera

Var först med de senaste nyheterna och ta del av fina erbjudanden och kampanjer.

Våra produkter

Produkter och sidor