Bygga vattenfall och bäck

Vattenfall och bäckar går att bygga var för sig eller tillsammans för att skapa ett naturligt vatten. När du gräver en trädgårdsdamm blir det schaktmassor över, dessa är perfekta att använda som grund att bygga ett vattenfall av om du inte har en naturlig sluttning eller höjd att utgå ifrån. En bäck är perfekt för att binda ihop två dammar med varandra.

Planera

Som med alla projekt är det viktigt att planera och fundera på hur du vill att det ska se ut, vad är möjligt och vad behöver jag för att få till det? Det är inte alla som har en naturlig sluttning eller höjd att utgå ifrån så tänk alltid på att göra ett bra underarbete så att marken inte sätter sig efter en tid.
Fundera även på hur mycket vatten som ska passera genom fallet eller bäcken. Ska det porla eller forsa? Vilken storlek på pump du ska välja avgörs av hur mycket vatten du vill ha ut och hur högt vattnet ska lyftas. Tänk på att slangens dimension och längd även påverkar trycket på vattnet.

Liten guide vid olika flödesbredder:

Flödesbredd:
20 cm
30 cm
50 cm

Tunn hinna:
2700 liter/timme
4800 liter/timme
9000-12000 liter/timme

Porlande flöde:
4500 liter/timme
7800 liter/timme
15000-18000 liter/timme

Detta är bara en guide, slangars längd och dimension och lyfthöjder påverkar också. Välj gärna en storlek större pump än du tänkt så har du marginal, det går att strypa flödet på vattnet och vissa pumpar kan varvtalsstyras.

Bäck, miljöbild

Material

Vattenfall 62/92 cm

Det finns färdiga vattenfallsmoduler i plast att använda när du bygger ett vattenfall. Det går också bra att bygga med hjälp av sten och gummiduk. Till bäckar finns det färdiga rännor i rostfritt som kan kombineras för att få till det. En bäck går även utmärkt att bygga med hjälp av gummiduk för att få ett naturligare utseende. Rännorna i rostfritt ger ett striktare intryck men är fantastiska i rätt miljö.

För start av ett vattenfall eller en bäck finns smidiga startmoduler som gör att du får en bra spridning på vattnet redan från start.

Bäck och vattenfall, miljöbild

Att tänka på

Det är viktigt att du får det tätt och att vattnet som kommer från vattenfallet verkligen hamnar i ditt vattensystem och inte utanför. Är du noga med det behöver du inte fylla på vatten så ofta. Tänk också på var vattnet hamnar när du stänger av pumpen. Stannar det i bäcken eller starten på vattenfallet eller hamnar allt i dammen som riskerar att svämma över? Gör gärna mindre stopp som vattnet kan hamna i längs vägen för att undvika detta.

Bäck, miljöbild

Har du frågor och funderingar kring att bygga vattenfall eller bäck är du välkommen att kontakta oss!

Våra produkter

Produkter och sidor